НИПИ-М АД стартира изпълнение на проект по процедура BG-RRP-3.008 „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“

На 28.06.2024 г. НИПИ-М АД стартира изпълнение на проект по процедура BG-RRP-3.008 „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“.
По смисъла на чл. 2, пар. 9 от Регламент (ЕС) № 2020/852 „кръгова икономика” означава икономическа система, при която запазването на стойността на продуктите, материалите и другите ресурси в икономиката се поддържа за възможно най-дълъг период от време, като се подобрява ефективното им използване в производството и потреблението, и по този начин се намалява въздействието от тяхното използване върху околната среда и се свеждат до минимум отпадъците и изпускането на опасни вещества на всички етапи от техния жизнен цикъл. Кръговият модел е начин за създаване и задържане на стойност в икономиката чрез подобряване на ефективността на ресурсите и удължаване на полезния живот на продуктите и материалите, като се основава на подход на използване на ресурсите, производство и потребление на продуктите и ограничава до минимум образуването на отпадъци, осигурява удължаване на жизнения цикъл на продуктите и допринася за възстановяване на природните системи чрез ограничаване на количеството отпадъци и прекомерната употреба на ресурси.
Проектът на НИПИ-М АД е в пълно съответствие с горните цели и изпълнението му ще осигури потенциал за устойчивост и конкурентоспособност, както и увеличаване на производствения капацитет чрез въвеждане в производството на иновативни технологии за работа с метали, които са наша основна суровина. Предвидена е инвестиция в нови CNC абкант преса,  CNC гилотина, Машина за лазерно рязане на листов материал, Система за роботизирано заваряване и почистване на тръбен материал с модул за съединяване чрез валцоване.
Ще бъдат постигнати няколко цели:
– Устойчивост в развитието ни оптимално оползотворяване на ценната суровина – метал, като в същото време се повиши и производствения капацитет чрез намаляване на времето за производство на единица продукт и се въведе по-производително оборудване. * Подобрена конкурентоспособност поради възможността бързо да внедрим нови продукти, отговарящи изцяло на тенденциите на пазара * Осигуряване на възможност за предоставяне на потребителите на изделие с по-добра енергийна ефективност и по-ниско потребление на енергия и по-дълъг живот. * Въвеждане на кръгови модели по отношение на: намаляване образуване на отпадъци, намаляване броя на суровините в единица изделие, подобряване на енергийната ефективност на продуктите, оползотворяване на отпадък – метал, чрез обработка и връщане в производството като суровина. * Увеличен производствен капацитет с 15%. В резултат на изпълнението на проекта ще трансформираме производствените си процеси чрез преминаване към кръгови модели за повишаване на ресурсната ефективност и ограничаване на емисиите на парникови газове. Инвестицията е изцяло съобразена с изискванията на принципа за „ненанасяне на значителни вреди“ върху околната среда, допринасяйки за екологичния преход.
Стойност на проекта: 771 176.39 лв., от които 385 588.19 лв., финансирани чрез МВУ.
Срок на изпълнение на проекта: 28.12.2025 г.

 

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския съюз – NextGenerationEU.

Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от НИПИ-М АД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и МИР

Facebook
Twitter
LinkedIn

Запитване

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!